Назад

Докторске студије имају најмање 180 ЕСПБ бодова, уз претходно остварени обим студија од најмање 300 ЕСПБ бодова на основним академским и мастер академским студијама, односно на завршеним интегрисаним академским студијама. Докторска дисертација је завршни део студијског програма докторских студија.

Студијски програм обухвата два студијска подручја:
Софтверско инжењерство и вештачка интелигенција
Електронско пословање

Студијски програм Софтверско инжењерство и електронско пословање обухвата два студијска подручја: Електронско пословање и Софтверско инжењерство и вештачка интелигенција. Студенти бирају укупно 9 предмета распоређених у четири корпе (1+5+2+1 предмета):

РЕД.БР.НАЗИВ ПРЕДМЕТАПредавања + Студијско истраживачки радСеместарESPB
1.Изборни предмет студијског програма4 + 3Први10
2.Изборни предмет студијског програма4 + 3Први10
3.Изборни предмет студијског програма4 + 3Први10
4.Изборни предмет студијског програма4 + 3Други10
5.Изборни предмет студијског програма4 + 3Други10
6.Изборни предмет студијског програма4 + 3Други10
7.Изборни предмет студијског програма4 + 3Трећи10
8.Изборни предмет студијског програма4 + 3Трећи10
9.Изборни предмет студијског програма4 + 3Трећи10
10.Приступни рад0 + 20Четврти30
11.Докторска дисертација – самостални научно-истраживачки рад0 + 20 (по семестру)Пети/Шести40
12.Докторска дисертација – израда и одбрана0 + 20 (по семестру)Пети/Шести20

I ИЗБОРНА ПОЗИЦИЈА:

II ИЗБОРНА ПОЗИЦИЈА:

  • У оквиру друге изборне корпе студент бира 5 предмета. Студент може да бира све предмете из једног изборног подручја или било којих 5 предмета из оба изборна подручја.
  • Уколико студент одабере свих 5 предмета у оквиру једног изборног подручја, у додатку дипломи ће у делу “Додатне информације о студенту” бити опис изборног подручја за које се определио/ла.
Предмети изборног подручја Електронско пословање

Предмети изборног подручја Софтверско инжењерство

III ИЗБОРНА ПОЗИЦИЈА:

У оквиру треће изборне корпе студент бира два предмета. У овој корпи се налазе сви предмети из корпе два из оба изборна подручја.

IV ИЗБОРНА ПОЗИЦИЈА:

У првом семестру студенти бирају један предмет из прве изборне позиције и два изборна предмета студијског подручја. У другом и трећем семестру студенти бирају по три изборна предмета, тако да у сваком семестру бирају по 30 ЕСПБ бодова (10 ЕСПБ по предмету). Фонд часова активне наставе је 4+0+3. Полагањем свих предмета студент стиче укупно 90 ЕСПБ. Током прва три семестра студенти се оспособљавају за самосталан научно-истраживачки рад, планирање и реализацију теоријских и експерименталних истраживања у области софтверског инжењерства и електронског пословања. У четвртом семестру студенти приступају изради приступног рада за докторску дисертацију чијом одбраном стичу 30 ЕСПБ. Током прве две године докторских студија студенти се подстичу да научно-истраживачке резултате са оригиналним научним доприносом саопштавају на научним конференцијама, објављују у националним и међународним часописима, да развијају техничка решења у области софтверског инжењерства и електронског пословања. Током петог и шестог семестра студент ради докторску дисертацију и припрема радове за објављивање у најугледнијим међународним часописима са импакт фактором. Поступак пријаве, израде и одбране докторске дисертације се одређује општим актима Факултета организационих наука и Универзитета у Београду.

Услов за пријаву докторске дисертације је да студент положени девет испита предвиђених студијским програмом и одбрани приступни рад. Услов за одбрану докторске дисертације је бар један рад објављен у часопису међународног значаја са импакт фактором и који се налази на СЦИ, СЦИе или сСЦИ листи. Ишод студијског програма је написана и одбрањена докторска дисертација која представља самостални оригинални научни рад студента у којој су приказана примењена теоријска и практична знања, у складу са међународним стандардима и принципима етичког кодекса и добре научне праксе.